Kategórie, Ľudia

Zdravšie jedlá a netradičné suroviny v tradičnej slovenskej kuchyni

V poslednej dobe sa stal zdravý životný štýl obrovským fenoménom. Pred koncom roka si ľudia zvyknú dávať novoročné predsavzatia. Jedným z nich je návšteva fitness centier. Posilňovne vtedy praskajú vo švíkoch. K cvičeniu a športu samozrejme patrí aj dobrá strava, ako stále počúvame, tvorí podľa odborníkov 70-80% úspechu. Ľudia vo všeobecnosti radi jedia. Tých čo radi varia je pomenej, ale ak, tak si dajú záležať. Na internete nájdeme veľa inšpirácií na rôzne recepty, ktoré sa pomaly nahrádzajú zdravšími verziami.
Tomu sa už pár rokov venuje Mira na svojej populárnej facebookovej stránke známej ako Koolinarium. Ako má uvedené aj v popise stránky, jednoducho sa snaží o zdravšie prevedenie nielen klasických slovenských, ale aj medzinárodných jedál, nahrádzaním tradičných surovín, za tie netradičnejšie, menej používané.

Inšpirácia aj na foodblogoch

Ako sama tvrdí, nemá rada jednotvárnu stravu a preto zavádza do svojej kuchyne nové suroviny a koreniny. Inšpiráciu a nové postupy prípravy jedál hľadá na rôznych foodblogoch, youtube, pintereste, či obľúbenom instagrame.

Obrovská vášeň k jedlu

K založeniu blogu ju viedla hlavne jej vášeň k jedlu. Podľa jej slov sa už ako malá rada zvŕtala v kuchyni a nasávala jej vôňu a atmosféru. O pár rokov neskôr, keď bola na materskej dovolenke sa takto potrebovala realizovať popri dvoch deťoch, schudnúť popôrodné kilá a v neposlednom rade inšpirovať svojich reálnych a virtuálnych známych fotkami a receptami pripravených jedál.

Zmena životného štýlu, zmena receptov

Koolinarium je stránka aktívna od novembra 2015. Avšak s uverejňovaním receptov začala skôr na známom portály Modrý koník, určený predovšetkým mamičkám a to od roku 2013. Ako tvrdí spočiatku šlo o bežné slovenské jedlá alebo tie z rodinnej kuchárky. Postupne neskôr so zmenou životného štýlu sa zamerala na zdravšie, ľahšie a chuťovo pestrejšie recepty.

Najlepšie suroviny z babkinej záhrady

Pokiaľ je to možné, uprednostňuje lokálne, sezónne suroviny a najmä z babkinej záhrady, či trhu. Inak ako sama tvrdí kupuje potraviny v bežných reťazcoch a v obchodoch so zdravou výživou. A či radšej varí ako pečie? Určite varí, zaberie to samozrejme menej času, riadov a nervov, hoci priznáva, že koláče a torty sa fotia lepšie.

Všetky tie skvelé, chutné a originálne recepty sú jej vlastným dielom, rovnako ich sama aj fotí. Ja osobne, by som najradšej vyskúšala všetky naraz, vyzerajú lákavo a zaujímavo. Určite stojí za to sa pustiť do ich vyhotovenia.

Čo tak vyskúšať túto citrónovo-makovú ovsenú kašu?

Stačia iba základné suroviny:

1/2 šálky jemných ovsených vločiek
200ml rastlinného/živočíšneho mlieka
kôra z 1 citróna
1-2PL citrónovej šťavy
1PL javorového sirupu
1PL celého nemletého maku

Vločky, mlieko a citrónovú kôru privedieme k varu a na miernom plameni varíme do kašovitej konzistencie vločiek. Na záver dochutíme zmes javorovým sirupom, citrónovou šťavou a primiešame mak podľa chuti.

Ďalšie inšpirácie a samotné recepty nájdete na FB stránke.