Jedlo, Kategórie

Upeč si svoje originálne veľkonočné cupcakes

Veľká noc je za dverami. Tento sviatok neobľubuje najmä ženské pohlavie. Niet sa čo čudovať. Okrem vody a šibačky od kupačov prichádzajú povinnosti okolo upratovania, varenia a pečenia. Určite to každý pozná. Domáce jarné upratovanie a prípravy tradičných veľkonočných pochúťok nikoho neminú. Ak ťa pečenie aspoň trošku baví, čo tak prekvapiť blízkeho niečím, čo nie len skvelo chutí, ale aj vyzerá? Okrem klasických veľkonočných koláčov je super skúsiť aj niečo nové, originálne. Tým sú veľkonočné cupcakes, ktorých výroba nie je taká náročná ako sa zdá. Stačí zapojiť trošku svojej zručnosti a chuti do prípravy.

Na 12 porcií budeš potrebovať:

3 ks vajce
175 g kryštálový cukor
75 ml olej
200 g polohrubá múka
1 balíček kypriaci prášok do pečiva
1 KL pomarančová šťava
1 PL citrónová kôra
150 ml smotana na šľahanie
250 g maslo
300 g práškový cukor
1 KL citrónový extrakt
zelené potravinárske farbivo
maličké vajíčka na ozdobu

Ak máš všetko kúpené a pripravené, môžeš sa pustiť  do samotnej výroby tvojho kreatívneho diela. Samozrejme postupuj podľa receptu, aby to vyšlo tak ako si predstavuješ. Samotná príprava a následné pečenie by malo trvať 65 minút. Aj keď originalite sa medze nekladú.

Postup prípravy:

Pripravený kryštálový cukor vyšľaháš s vajíčkami do peny a pomaly za stáleho miešania prileješ smotanu. Potom pridáš olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Nakoniec, aby cesto dosiahlo ešte lepšiu chuť, dochutíš ho citrónovou kôrou a pomarančovou šťavou. Cestom naplníš košíčky do 2/3 a pečieš v rúre vyhriatej na 180°C cca 20 minút.
Postupne vyšľaháš maslo s preosiatym práškovým cukrom do peny. Potom opatrne primiešaš citrónový extrakt a zelenú farbu. Nakoniec vychladnuté cupcakes pomocou cukrárenského vrecka ozdobíš zeleným krémom. Do stredu naaranžuješ vajíčka a máš hotovo.

Teraz môžeš veľkonočný stôl obohatiť aj o svoje výrobky, hoci mne osobne by bolo ľúto niečo také pekné vôbec zjesť.