Jedlo, Kategórie

Tip ako pripraviť dokonalý steak

Varovanie ! Tento článok nie je určený pre vegetariánov a vegánov.

Určite poznáš ten skvelý pocit, keď pred tebou na tanieri leží kus kvalitného mäsa! Už po prvom súste prežívaš gastronomický orgazmus a želáš si, aby táto chvíľa trvala navždy. Neviem ako tebe, ale mne sa už zbiehajú slinky. V tomto článku ti prezradím svoju fintu, ako si pripraviť vynikajúci hovädzí steak  po ktorom sa budeš oblizovať až sa ušami.

 

 

Čo je to vlastne steak ?

Pod pojmom steak rozumieme kus mäsa prerezaného kolmo cez svalové vlákna. Tradične sa pod označením steak myslí kus hovädzieho mäsa, no v podstate si steak môžeme pripraviť z rôznych druhov mäsa ako napríklad kuracie, bravčové, divina alebo dokonca aj z lososa či tuniaka.

 

 

Základné stupne prepečenia

Určite ste v reštauráciách započuli pri objednávkach slovíčka ako medium rare, well done a podobne. Pri úprave steaku používame tieto tri základné stupne prepečenosti a ďalšie tri konkrétnejšie.

Rare – mierne prepečený, steak je vo vnútri stále červený, no vonkajšia časť je mierne prepečená. Teplota v strede mäsa by sa mala pohybovať okolo 52 stupňov.

Medium rare – stredne prepečený, steak je vo vnútri ružový, je dostatočne šťavnatý a pomaly sa dostáva na úroveň prepečenia vonkajšej časti. Tento spôsob je najpopulárnejší.

Well done – dobre prepečený, steak je úplne prepečený a pomerne suchý.

 

 

Ako „vychytať“ dokonalý steak

V úvode článku som sľúbil, že prezradím svoju fintu na prípravu kvalitného steaku. Základom je výber mäsa. Povedzme si otvorene, hovädzina nie je najlacnejšie mäso a preto si treba zvážiť, akú časť mäsa použijeme. Cenovo najprijateľnejšie je asi hovädzie stehno, ktoré ja používam veľmi často. Už keď pred nami leží mäso, vezmeme si ostrý nôž a narežeme si mäso na požadovanú hrúbku. Ja preferujem hrúbku okolo troch centimetrov. Je veľmi dôležité aby ste si panvicu najprv rozpálili a až potom na ňu vložili mäso. Steak pečiem z každej strany toľko minút, koľko má v priemere centimetrov. Takže v praxi ak má steak tri centimetre v hrúbke, z každej strany ho pečiem tri minúty. Počas prípravy ho mažem maslom, ktoré vytvorí chrumkavú kôrku. Následne steak nechám odpočinúť na drevenom lopáriku asi dve minútky a servírujem. Steak vtedy prerežem šikmým rezom, aby v ňom ostala väčšina šťavy. Prílohy a dochucovanie nechám na vlastnom uvážení.