Jedlo, Kategórie

Recept na jednoduchý koláčik, ideálny pre milovníkov jahôd

Skoro každý človek miluje leto a sladkosti. To je ideálna kombinácia. Keďže zima je pomaly na ústupe a jar za rohom, s prvými slnečnými lúčmi má každý hneď lepšiu náladu. S pribúdajúcim slnkom a zvyšujúcimi sa teplotami, dostáva aj ovocie konečne tú vytúženú sladkú chuť. Či už to v obchodoch alebo samozrejme vypestované doma.
Ak ťa prepadne chuť na sladké a máš voľnú chvíľku, prečo si nespríjemniť deň niečím dobrým, svojpomocne napečeným?  Veď predsa z domu, nielen od mamky, chutí všetko najlepšie. Stačí skočiť do obchodu po pár surovín a hor sa do pečenia!

Jednoducho, rýchlo, chutne 

Tento skvelý recept zvládneš, aj keď si zvykol v kuchyni iba jesť a v pečení sa cítiš ako amatér. Budeš naň potrebovať iba pár základných surovín.

Nájdeš doma alebo kúpiš:

  • 1 vajce
  • 70 g hnedého trstinového cukru
  • 1/2 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 balíček prášku do pečiva
  • 250 g kyslej smotany
  • 110 g polohrubej múky
  • 1 PL kakaa
  • niekoľko jahôd podľa tvojej chuti

A ako na to?

Ak máš všetko pripravené a nevieš sa dočkať skvelej chuti tvojho koláča, nestrácaj čas a pusti sa do toho. Jednoducho vyšľaháš celé vajce s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Pridáš kyslú smotanu a múku rozmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a kakao. Všetko spolu premiešaš a cesto dáš do olejom vymastenej okrúhlej formy, napríklad s priemerom 24cm.  Pridáš jahody (mrazené alebo čerstvé, také aké máš). Cesto dáš do vyhriatej rúry a necháš piecť (pri plynovej, tretí stupeň) asi takých 40 minút. Ideálne keď budeš cesto skúšať špáratkom, ak sa naň neprilepí, je upečené. Nakoniec ho necháš dobre vychladnúť a hotovo!

Tvojim dielom nepotešíš len seba, ale sladký jahodový koláč ocenia aj priatelia, či tvoja rodina. Ak ho teda nezješ sám, čo sa neodporúča, keďže stále platí pravidlo, všetkého veľa škodí.