Jedlo

Jedinečný a zdravý recept na banánový chlieb

Pandémia koronavírusu nás zmenila na národ pekárov, v ktorom sú sociálne média zaplavené fotografiami domáceho pečiva, vrátane chleba či už tradičného kváskového alebo menej tradičného ale za to rovnako chutného a chrumkavého – banánového. 

Jednoduchý a zdravý chlieb z banánov ktorý môže do nášho aktuálneho jedálnička vniesť spestrenie, ktoré v tejto situácií ocení nejeden z nás. Naučí nás tiež lepšie hospodáriť s potravinami – čo by sme inak urobili s prezretými, nevábne vyzerajúcimi “hnedými” banánmi?

Čo budeme potrebovať?

  • 1/2 šálky cukru
  • 5 lyžíc masla
  • 2 väčšie vajcia
  • 1/2 celozrnnej špaldovej múky hladkej (môžete skúsiť aj pomer 10 g kokosovej múky a 50 g špaldovej múky)
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička soli
  • 3/4 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 3/4 šálky nízkotučného jogurtu (pre ozvláštnenie chute môžeme použiť vanilkovú príchuť)
  • 1 šálka rozšťuchaných banánov (cca 2 banány)

Predhrejeme rúru na 180°C. Cukor a maslo vložíme do veľkej misky a miešame mixérom pri strednej rýchlosti, až kým sa nám dôkladne nespoja. Pridáme celé vajíčka a ešte raz poriadne premiešame.

Preosiatu múku, jedlú sódu, soľ a škoricu postupne k zmesi pridávame. Spolu s jogurtom ich pridávame pomaly a postupne do misky za stáleho miešania. Nakoniec pridáme štuchané banány. 

Zmes vylejeme do formy a pečieme pri 180 °C, približne 50 – 60 minút. Na vrch cesta môžeme pred pečením pridať jeden pozdĺžne prekrojený banán na ozdobu. 

Hotovo!

Pri správnom uskladnení nám banánový chlieb vydrží až 5 dní!